23.2.16

Penne z ragu brokułowo-orzechowym (Penne con ragu' di broccoli e noci)

Szybkie obiady są idealne, gdy nie mamy czasu na długie gotowanie w środku tygodnia a chcemy ugotować coś ciepłego, pysznego a przy okazji zdrowego. Takie właśnie są moje penne. W pół godziny mamy gotowy obiad.







SKŁADNIKI

350 g makaronu penne
300 g brokułów
1 cebula
40 g orzechów włoskich (już wyłuskanych)
5 pomidorów suszonych
parmezan
sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE
  1. Ugotować makaron al dente. Przed odcedzeniem makaronu odlać szklankę wody.
  2. Brokuły umyć i dobrze osuszyć. Pokroić w drobne kawałki.
  3. Cebule i orzechy pokroić w drobna kostkę.
  4. Na oleju zeszklić cebule, dodać orzechy. Podsmażać około minuty. 
  5. Do cebuli i orzechów dodać pokrojone brokuły. 
  6. Całość zalać gorącą wodą pozostałą po odcedzeniu makaronu. Gotować pod przykryciem około 10 minut.
  7. Do brokułów dodać ugotowany wcześniej makaron. Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu około minuty.
  8. Penne udekorować pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami i startym parmezanem.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger