19.2.16

Pancake z mąki owsianej z sosem daktylowym (Pancake alla farina di avena)

Dziś na śniadanie moja córa zażyczyła sobie pancake. Zazwyczaj przygotowujemy je w weekend, kiedy mamy czas na poranne śniadania przeciągające się w nieskończoność. Ale dziś obie miałyśmy ochotę na coś innego niż owsianka, więwzięłyśmy się do roboty. Przygotowałyśmy pancake, które są bardzo szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne i pożywne. Pancake są bardzo delikatne ze względu na dodany jogurt, dlatego przy ich obracaniu na patelni trzeba być ostrożnym.
Pancake polałyśmy sosem z suszonych daktyli, którego przygotowanie zajmuje mniej niż minutę. 
Z podanych składników przygotowałam 12 pancake.




SKŁADNIKI


Pancake
80 g mąki pszennej
80 g mąki owsianej
300 ml jogurtu naturalnego
40 g cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos daktylowy
5 suszonych daktyli
banan
sok wyciśnięty z pomarańczy 






PRZYGOTOWANIE

Pancake

Wszystkie składniki wymieszać, najlepiej zrobić to trzepaczką. Ciasto powinno być lekko gęstawe. Smażyć na dobrze rozgrzanej nieprzywierającej patelni, bez tłuszczu.

Sos daktylowy

Daktyle i banana pokroić na kawałki. 
Zmiksować razem z sokiem z pomarańczy.









Smacznego :)

3 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger