14.2.16

Maślane bułeczki (Panini al burro)

Przepyszne maślane bułeczki, w sam raz na niedzielne śniadanie. Cudownie miękkie, puszyste, pachnące masłem. Polecam podawać je jeszcze ciepłe z kremem z ricotty i czekolady. 

SKŁADNIKI

Ciasto na 10 bułeczek
250 g mąki pszennej
65 g masła (wcześniej wyjętego z lodówki, żeby było miękkie)
40 g cukru
125 ml mleka
3 żółtka
12,5 g świeżych drożdży 
sól

Krem
200 g ricotty
100 g czekolady gorzkiej




PRZYGOTOWANIE

Bułeczki 
  1. Pieczenie bułeczek zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. W małej miseczce należy pokruszyć drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki letniego mleka. Mieszamy szybko do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 10 minut.
  2. Do miski wsypać mąkę, po środku zrobić wgłębienie, do którego powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Powoli mieszamy i stopniowo dodajemy resztę składników: cukier, sól, masło, żółtka i mleko. Dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto.
  3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 bułeczek. Uformowane bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
  5. Bułeczki pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.















Krem
  1. Czekoladę pokroić w kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Po ostygnięciu czekoladę wymieszać z ricottą.
















Bułeczki przekrawamy na pół i smarujemy kremem z ricotty i czekolady.




Smacznego :)

1 komentarz:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger