25.2.16

Kotleciki z ziemniaków i jabłek (Polpette di patate)

Kotleciki wyglądem przypominają pancake ale smakiem placki ziemniaczane. Moje kotleciki są bardzo delikatne w smaku. Można wyczuć smak jabłka, który idealnie komponuje się z ziemniakiem i tymiankiem.
Kotleciki podałam z jabłkami cieniutko pokrojonymi i usmażonymi na masełku z tymiankiem oraz rukolą. Są idealne jako dodatek do dania mięsnego zamiast tradycyjnie podanych ziemniaków. 




SKŁADNIKI

500 g ziemniaków
2 jabłka
40 g parmezanu (można użyć dowolnego sera)
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki 
2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
olej z oliwek




PRZYGOTOWANIE
  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugotowane jeszcze ciepłe obieramy i rozgniatamy widelcem. 
  2. Do ziemniaków dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, mąkę, sól, pieprz, suszony tymianek i starkowany ser.
  3. Jabłka ścieramy na grubych oczkach, delikatnie wyciskamy z soku i dodajemy do masy ziemniaczanej. 
  4. Całość mieszamy i formujemy kotleciki. Z podanych składników przygotowuję 8 kotlecików.
  5. Na rozgrzanym oleju smażę kotleciki, około 5 minut na jednej stronie. Są bardzo delikatne i trzeba uważać przy ich przekręcaniu.





 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger