20.2.16

Jabłuszka z kruchego ciasta z farszem (Dolcetti farciti con mele)

Uwielbiamy jabłka, możemy jeść je na okrągło i chyba nigdy nam sie nie znudzą. Z jabłek robię niezliczoną ilość ciast, ciasteczek i innych przysmaków, ale te kruche jabłuszka z farszem skradły moje serce. Już sam ich wygląd jest zachęcający do spróbowania a z każdym kęsem chcemy jeszcze więcej i więcej. Ciasteczka są idealne do niedzielnej kawy. 

Z podanych składników zrobiłam 5 ciastek. Ciastka są dosyć duże, można zrobić mniejsze i użyć odpowiednio mniej farszu.




SKŁADNIKI

Ciasto
250 g mąki
150 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka



Farsz

2 jabłka
40 g orzechów włoskich (już wyłuskanych)
40 g rodzynek
pół cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru





PRZYGOTOWANIE

Ciasto
  1. Najlepiej wyrabiać w malakserze. Najpierw wrzucamy zimne masło pokrojone w kawałki, potem resztę składników. Ciasto trzeba wyrabiać szybko, bo za długie wyrabianie ciasta powoduje, że ciasto nie będzie kruche ale zbyt twarde.
  2. Z ciasta uformować kule, którą należy owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Farsz
  1. Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki.
  2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i polać sokiem z połowy cytryny.
  3. Na suchą patelnią wlać 2 łyżki wody, pokrojone jabłka z sokiem z cytryny, orzechy, rodzynki.
  4. Całość oprószyć cynamonem i cukrem.
  5. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Ciastka
  1. Schłodzone ciasto należy rozwałkować i wyciąć z niego jabłuszka. Posłużyłam się formą jabłka wyciętą z papieru (wysokość ok. 10 cm). Wycięłam 10 jabłuszek.
  2. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i 5 jabłuszek z ciasta.
  3. Na jabłuszka nałożyć farsz i przykryć drugą warstwą wykrojonych jabłuszek.
  4. Brzegi ciastek docisnąć widelcem.
  5. Ciastka piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.







Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger