26.2.16

Clafoutis z mango (Clafoutis di mango)

Clafoutis to francuski przysmak, stworzony przez rolników, których nie stać było na drogie i wytworne desery z francuskich cukierni. I tak wymyślili deser prosty i szybki w przygotowaniu a co najważniejsze o niskich kosztach.
Dla mnie jest to idealny deser na każdą porę roku, ponieważ można do niego dodawać owoce z każdego sezonu owocowego. W smaku przypomina trochę zapiekany omlet z owocami.





SKŁADNIKI

2 jaja
60 g mąki pszennej  
50 g cukru
1 mango
100 ml mleka
100 ml śmietany
1 laska wanilii
1 łyżka masła
cukier puder




PRZYGOTOWANIE
  1. Mleko zagotować z laską wanilii przekrojoną na pół. Odstawić do wystygnięcia pod przykryciem.
  2. W miseczce ubić jaja, mleko i śmietanę.
  3. W drugiej miseczce wymieszać mąkę i cukier. Następnie do mąki dodać ubite jaja a na końcu pokrojone w kawałeczki mango, wymieszać.
  4. Całość wlać do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
  5. Zapiekać w piekarniku 50 minut w 180 stopniach.
  6. Clafoutis po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.









Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger