13.2.16

Ciasteczka jogurtowe z polewą czekoladową (Biscotti allo yogurt con glassa al cioccolato)

Na jutrzejsze Walentynki polecam przepyszne ciasteczka do kawy. Ciasteczka z wierzchu są lekko twarde ale za to w środku miękkie, pachnące jogurtem i masłem.

SKŁADNIKI

Z podanych składników zrobiłam 30 sztuk serduszek





Ciasto

400 g mąki pszennej
100 g masła (wcześniej wyjętego z lodówki, żeby było miękkie) 
150 g cukru
200 g jogurtu naturalnego
8 g proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
sól

Polewa
200 g czekolady gorzkiej






PRZYGOTOWANIE

Ciasteczka
  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Masło pokroić na kawałki i zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Całość zmiksować. Ciasto jest dość luźne, dlatego należy włożyć do lodówki na ok. godzinę.
  3. Na stolnicy obsypanej mąką rozwałkować ciasto i wykrawać foremkami serduszka. 
  4. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Ciasteczka piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.









Polewa

1. Czekoladę pokroić w kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. Po ostygnięciu jest gotowa do dekoracji.








Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger