9.2.16

Międzynarodowy Dzień Pizzy (La giornata internazionale della pizza) - 09.02

"Zakochałam się, jestem w związku z pizzą..." mówiła Julia Roberts w filmie "Jedz, módl się, kochaj" i zgadzam się z nią w zupełności. Jak nie kochać pizzy, jej smaku, zapachu? A to tylko placek ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, ziołami i dodatkami. Na sam jej widok prawie każdy staję sie głodny i ma wielka ochotę skosztować chociaż kawałeczek. Jest popularna na całym świecie. Doczekała się wielu odmian: pizza neapolitańska (napoletana), sycylijska (siciliana), z Rzymu (romana), z Genui (genovese) czy też pizza biała (bianca), popularna w Marche. Istnieje jeszcze wiele innych odmian pizzy z rożnych typów mąki, wiele form podania a liczba dodatków do pizzy jest niezliczona. Nic więc dziwnego, że pizza doczekała się swojego święta i dziś obchodzimy: MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ PIZZY.

I to dziś zaczynam swoją przygodę z blogowaniem, ponieważ pizza jest jedną z naszych ulubionych potraw i w naszym domu często gości na stole. Przygotowujemy ją z wielu typów mąki (pszennej 0, pełnoziarnistej, razowej, żytniej), podajemy ją w formie okrągłej czy prostokątnej z masą rożnych dodatków. Jak pytam się mojej córki, co szykujemy na obiad, kolację, czy spotkanie rodzinne, przynajmniej raz w tygodniu słyszę: "Mama, robimy pizzę". Dziś nie będę wykręcała się od nie szykowania pizzy, nie ma żadnej wymówki. Trzeba brać się do roboty :)

Przygotuję najbardziej popularną - pizza margherita.

SKŁADNIKI

Składniki podane są na 2 pizze
Potrzebne będą 2 blachy okrągłe o średnicy 30 cm






Ciasto
25 g świeżych drożdży (wcześniej wyjętych z lodówki do uzyskania temperatury pokojowej)
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
500 g mąki pszennej 00

Sos pomidorowy
500 g pomidorów w puszce
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
świeża bazylia

Dodatki
świeża bazylia do dekoracji
400 g mozzarelli






PRZYGOTOWANIE

Sos pomidorowy


  1. Na rozgrzany olej wlewamy pomidory.
  2. Dodajemy oregano, sól, pieprz, listki bazylii.
  3. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut co jakiś czas mieszając.
  4. Na końcu miksujemy sos.


Ciasto

  1. Najpierw przygotujemy zaczyn. Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy cukier, całość mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy 2 łyżki mąki. Całość mieszamy dość energicznie. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pół godziny w ciepłe miejsce.
  2. Mąkę mieszamy z solą, w środku robimy wgłębienie. Stopniowo wlewamy zaczyn z drożdży, nie przerywając mieszania ciasta. Delikatnie ugniatając ciasto, dolewamy 150 ml ciepłej wody. Na koniec wlewamy oliwę. Powoli ugniatamy i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Jeżeli ciasto jest za twarde, dodajemy 1-2 łyżki wody. Jeżeli ciasto jest za miękkie, podsypujemy trochę mąki. Ciasto przekładamy do dużej miski obsypanej mąką. Delikatnie nacinamy górę ciasta na krzyż, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny.
  3. Blachy smarujemy oliwą.
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na blachy. 
  6. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym.
  7. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.
  8. Po tym czasie wyjmujemy pizze i posypujemy mozzarellą. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 225 stopni.
  9. Pieczemy jeszcze 5-10 minut aż boki i spód pizzy będą zarumienione.

Pizze możemy udekorować listkami bazylii.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger